Je eigen feestje, je eigen pomp Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Eerst een woordje aan het adres van Johannes van Dam. De Bierfabriek vergelijk je niet met een snackbar en een friethuis niet met Ron Blaauw. Door alle vreetschuren op één hoop te gooien De Bierfabriek snapt niemand er nog wat van.

De Bierfabriek kreeg een 9,5 van Van Dam voor het kippetje. Als je dit eersteklas vogeltje met een ander kuiken vergelijkt zeg ik, prima, een terecht cijfer. Maar als je maar één ding op de kaart hebt en dat nog zou weten te verprutsen dan ben je natuurlijk geen knip voor de neus waard. De kunst is nu juist meerdere specialiteiten aan te bieden en dat die allemaal subliem zijn.
Je heb snackbars, toprestaurants en De Bierfabriek.

De Bierfabriek
Nu dus het waarom ik meende een hele pagina te moeten wijden aan een restaurant dat wel zeer apart is. En dat bijzondere is nu juist de reden waarom ik met mijn Carrie op 21 december naar het Rokin toog om mezelf te laten overtuigen dat De Bierfabriek inderdaad iets toevoegt aan het toch al zo rijke culinaire Amsterdam.

Andrea Possa
Andrea is een veelvoorkomende mannennaam in Italië dus op één verkeerd been ben je waarschijnlijk al gezet maar voor de rest klopt alles aan de Bierfabriek. Andrea is zo'n Italiaan die je in je dromen verwacht aan te treffen als je gastvrij onthaald wilt worden in het mooie Italië.

Andrea is de vleesgeworden gastheer uit duizenden en poot zelf ook lekker aan in 'zijn' Bierfabriek.
De ingang is feitelijk aan het Rokin 75 maar omdat daar nog gewerkt wordt aan de NZ-lijn liepen wij via de Nes richting het restaurant, het was tegen half acht dus dan denk je, het zal wel half leeg zijn, nou, dat was dus wel even anders.

Er zaten al aardig wat mensen te eten en even zovelen zochten een plekje. Wij werden al snel aangesproken door een alleraardigste jongen en naar een mooi tafeltje gebracht. Ik plof graag neer op Andrea Possa een zachte bank en dat kan hier, de stoelen zitten prima, echt comfortabel maar mijn 'plekkie' met zicht over het restaurant nodigde uit om er even goed voor te gaan zitten.

Wij bestelden een standaardbiertje (Alfa puur) en bij het eten lieten we twee aparte biersapjes aanrukken die al even lekker waren, en geen lullige glazen. Je kan iedere jongen aanspreken, qua vriendelijkheid zijn ze allemaal uitwisselbaar maar het zijn geen robots, je wordt 'gewoon gewoon' geholpen, en dat is geen verspreking.

De Bierfabriek is groot, 500 vierkante meter, maar het is zeker geen eetfabriek ook al is het pand dus enorm en daarmee het risico groot, dat Andrea nam met zijn pertners (want alleen kon hij de enorme verbouwing niet bekostigen.)
Maar het lijkt er toch sterk op dat hij de spijker op zijn kop heeft geslagen.

Pinda's
Het begint al goed, door de gehele zaak hangen enorme juten zakken die afgeladen zijn met pinda's die je zelf kunt pellen, de schillen gooi je gewoon op de grond. Je kunt onbeperkt pinda's eten en bij je drankje neemt een van de obers ook standaard een 'handje' mee.

Bier
Alfa uit Limburg kennen we wel, maar Andrea gaat een stapje verder. Hij heeft door Alfa een speciaal zuiver biertje laten ontwikkelen dat echt heel lekker smaakt voor het eten. Maar hij dacht, "ik wil zelf bier brouwen". En dus kocht Andrea een eigen mini bierbrouwerij in Oostenrijk.
Daarmee brouwt hij twee bieren, uit het prachtige, goed zichtbare, koperen brouwhuis wordt het bier rechtstreeks via een buizenstelsel naar de biertanks aan de andere kant van de zaak gepompt.
Hier worden de wat kruidige rode Ale en de donkere Porter een aantal weken gelagerd voordat ze worden getapt. Lekker makkelijk dus, drie bieren en allen de moeite van het proeven waard.


Eten
De Bierfabriek heeft zelfgemaakte bitterballen maar ook de ossenworst is van eigen huis en van biologische producten gemaakt, evenals het brood dat met aangezouten boter wordt geserveerd. Ieder dag is Kippetje er een dagmenu, maar wij gingen voor het 'kippetje'. Dat staat standaard op het menu en dat is ook echt iets speciaals.

Deze huisspecialiteit van een pond (!) komt van een Franse scharrelboerderij en wordt op houtskool gegrild. De kippetjes zijn gevoed met 100% plantaardige voeding en worden geserveerd op een bedje van rucola sla, 4 sauzen en lekkere frieten met mayonaise.

Do it yourself
Andrea zag net als wij dat in Zuid-Europa de brouwcafé's zeer populair waren. Hij kopieerde dit idee maar op een wel zeer bijzondere manier. Als je met een groepje bent kun je een tafel reserveren met in het midden je eigen tap.

Je maakt vooraf een afspraak wat je inkoopt en je hebt de obers alleen nog maar nodig om hapjes of kippetjes te brengen. Op de dag dat wij er waren zagen we diverse groepen, je hebt er geen last van als je met z'n tweetjes bent want ondanks de grootte van De Bierfabriek zijn er gezellige hoekjes. En omdat de groepen tafels met eigen tap goed gesitueerd en ingericht zijn voelt iedereen zich erg op zijn gemak.

Dat het personeel zich daar zonder uitzondering aan aanpast is prettig. Hier is goed gekeken naar andere restaurants in de stad hoe het NIET moet want soms denk ik wel eens dat ik blij mag zijn ergens te mogen eten.
In De Bierfabriek krijg je echt het gevoel welkom te zijn.


Deze Italiaanse geweldenaar weet een snaar te raken. Johannes van Dam was ook onder de indruk en gaf een 9,5. Wij vinden dat aan de hoge kant, niet omdat de kwaliteit en ambiance ook maar iets te wensen overlaat maar omdat je De Bierfabriek niet mag vergelijken met toprestaurants, net zo min als dat je een vergelijk maakt met 'kip met patat en appelmoes' bij Van der Valk.

MokumsNL zegt: hier MOET je echt een keer gegeten hebben. Maar je kunt er dus ook gewoon borrelen en eventueel een snack eten. En als zelfs dat je teveel is beperk je je tot de pinda's, die zijn gratis en in kilo's verkrijgbaar.


Wat wij ook zeer bijzonder vonden was dat Andrea net zo hard werkt als zijn jongens, hij kwam ons kippetje brengen en legde met passie uit wat de sausjes waren. Pas toen ik doorvroeg naar wie de eigenaar was kwam de aap uit de mouw, hij dus.

Andrea is een zeer vriendelijke man met gevoel voor gezelligheid en gastvrijheid.

De Bierfabriek
Rokin 75 (ook ingang aan de Nes)
Telefoon: 020 - 52 89 910
Voor grote groepen kun je voor de lunch terecht, normaal gesproken is er geen mogelijkheid om te lunchen.
Reserveer want het zit hier elke dag vol!!!

Naschrift juni 2012
Zowel wij als mensen die ik naar de Bierfabriek heb gestuurd zijn meerdere malen teruggeweest, het is en blijft een succes.

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Filmtheater De Uitkijk

Uithangbord van de Liga werd theater de Uitkijk. De liefde was van korte duur want na de inlijving in 1929 duurde dit 'huwelijk' slechts twee jaar waarna de Liga ook werd opgeheven. De Liga drukte te vaak films van Russische makelijk door en zette zich te vaak en te stveig af tegen andere theaters die wel degelijk ook avant-garde films vertoonden, alleen, dat wilde de Liga liever niet horen.

De samensmelting betekende wel dat de naam City Bioscoop in 1929 werd veranderd in 'De Uitkijk'.

>>> De Uitkijk

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL