Daklozen de straat op waar ze horen? Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Wat is het doel van een samenleving? Het woord zegt het al, 'samen leven'. Dat betekent onder andere dat je je aan de regels moet houden die we met elkaar hebben afgesproken. Eens in de vier jaar kiezen wij onze leiders om vervolgens weer vier jaar te wachten op het volgende democratische Den Volksbond kruisje dat we mogen zetten.
We willen het eigenlijk ook niet anders, een gekozen burgemeester zien weinigen zitten, laat een deskundige commissie maar een goede voordracht doen zodat we geen pias op de 'troon' krijgen.

Maar we mogen ons toch elke dag wel een mening aanmeten, uitdragen waar we minder over te spreken zijn? Daar kunnen bestuurders ook best wel eens wat vaker naar luisteren.

Ik luister regelmatig naar radio Noord-Holland, het gaat vaak over Amsterdam en terecht, daar gebeurt het tenslotte. Onlangs bleek dat de daklozen de sociale media hebben ontdekt. Toch niets mis mee? Ik hoor sommigen denken, wat moeten die uitzuigers met telefoons en iPads?
En dezelfde dag werd bekend dat de gemeente Amsterdam zwaar gaat bezuinigen op dak- en thuislozen en dat de overheid een subsidie geeft aan de Vrije Universiteit van Amsterdam voor de ambtsopleiding Boeddhisme.

Boeddhisme

Het Boeddhisme is naast een religieuze ook een levensbeschouwelijke stroming. Fout gedrag, lijden, je eigen geest ontwikkelen en in harmonie leven zijn uitgangspunten/ doelen. Wereldwijd zijn er een half miljard Boeddhisten.
Een Boeddhist (ik ben geen kenner) wil de ontevredenheid uit de mens halen, ieder individu moet een vrije geest kunnen zijn en aan al het lijden in de wereld moet een einde komen. Ik vind dat eigenlijk wel mooi, maar waar begint het? Bij jezelf of bij een ander? En wat moet (lees: kun) je doen om de wereld te verbeteren?

Begin bij jezelf heb ik altijd geleerd maar ligt daar nu net niet het probleem? Iedereen is voornamelijk met zichzelf bezig, voor Boeddhisten ligt dat genuanceerder dus is de forse subsidie die de overheid verstrekt misschien wel een mooi begin.

Maar wat je aan de een geeft moet je bij de ander weghalen als je in geldnood zit, zoals momenteel (we schrijven juni 2012) het geval is. Er moet bezuinigd worden en de koopkracht van iedere Nederlander zal achteruit gaan. Bepaalde groepen mogen best ontzien worden, de een zal zeggen dat dat de ouderen moeten zijn, de ander de gehandicapten of ontwikkelingshulp en weer anderen zullen van mening zijn dat het juist de werkenden zijn die dit land op de been houden en dat zij dus zeker de rekening niet gepresenteerd mogen krijgen van de crisis.

Maar waar stuur je die factuur dan wel heen?
Ik heb wel eens een discussie met iemand gevoerd die vond dat je de bijstand kon afschaffen, iedereen die kan werken moet ook werken, er zijn 500.000 werklozen, "er is vast wel een baantje voor de meesten te vinden", zo denken velen. Zo ook dus mijn gesprekspartner op dat moment, Boeddha totdat ik hem voorrekende dat het juist de wat rijkere burgers zijn die geld weg laten lopen naar andere landen.
Een rekensom was snel gemaakt. Stel, je verdient netto 3.000 Euro per maand. Als je een beetje luxe op vakantie gaat kost dat al gauw 3.000 Euro. Nederlanders met een bovenmodaal inkomen gaan minstens één keer per jaar op vakantie, hebben een auto (buitenlands merk want in Nederland bouwen we geen auto's) en kopen zich suf aan gadgets die van buiten de EU komen. Twintig procent van het inkomen, zo niet meer, verdwijnt naar het buitenland.

Iemand in de bijstand heeft geen auto en kan ook zeker niet op vakantie naar Thailand of de Verenigde Staten. Iedere cent die hij ontvangt komt weer terug in de Nederlandse economie. Hetzelfde geldt dus voor dak- en thuislozen. Wel doen zij een beroep op instanties maar daar werken vaak vrijwilligers en slecht betaalden.
Als je als stad nu besluit om de subsidiekraan dicht te draaien en er koffiehuizen zoals die in de Haarlemmerstraat gesloten moeten worden zeg je eigenlijk dat ze de straat maar op moeten. De vrijwilligers en betaalde arbeidskrachten mogen achter de geraniums gaan zitten. De vraag is of de samenleving hiermee gediend is. Op korte termijn bespaar je weliswaar een paar centen, maar op de wat langere termijn lever je die verdiensten weer dubbel en dwars in.

Geduld is een schone zaak

Het is geen politiek statement om te zeggen dat je voor gelijkheid bent, je wilt dat mensen niet meer lijden. Iedere Boeddhist zal beamen dat persoonlijk welzijn begint bij het mogen maken van keuzes, mits, uiteraard, je er niemand mee schaadt. Verreweg de meeste dak- en thuislozen zijn angstig om zich te binden, een huurcontract aan te gaan. De drempel bij een koffiehuis dat speciaal voor hen bedoeld is kent een lage drempel waar ze wel gemakkelijk overheen stappen, mede omdat ze er gelijkgestemden ontmoeten.
Door hen dat te ontnemen zal hun persoonlijk welzijn zeker niet toenemen, misschien is dat wel een omstandigheid die haaks staat op de gedachte die zit achter het verstrekken van miljoenen subsidie aan een ambtsopleiding Boeddhisme. Een Boeddhist is geduldig, hij zal geen overhaaste bezuiniging doorvoeren maar wil vooral ook weten wat op langere termijn de gevolgen zijn.

...lees meer over de aanstaande bezuinigingen op de dak- en thuislozenzorg HIER.

Dak-en thuisloos in Amsterdam


Lees hier iets over de DAKLOZENKRANT

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Winkelketen C&A

C&A is een bedrijf dat de controverses dus niet schuwt en dat leidt niet zelden ook tot verrassende combinaties. Zo heeft Frans Molenaar een kledinglijn ontworpen voor C&A en huurt het concern al jaren met succes Jan Smit in voor campagnes, overigens is de kleding van de 'Jan Smitlijn' ook te koop bij deze kledingzaak.

Lange tijd had C&A een noodwinkel totdat het nieuwe pand klaar was. Het huidige gebouw wordt door velen als een vervuiling van de straat gezien, zeker als je ziet hoe fraai het afgebrande gebouw was dat ooit door Berlage was ontworpen.

>>> ... lees meer over C&A...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL