Davidster Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Er zijn meerdere namen bekend voor de Davidster, zoals Schild van David, Zegel van Salomo, hexagram, Jodenster, Mogen Dowiet, of Mageen David, maar de meest bekende en gebruikte term is Ster van David.

Velen denken dat het al duizenden jaren staat als Joods symbool, of als teken voor het Joodse geloof en sommigen menen dat het bij de oprichting van de Staat Israël in 1948 pas het symbool van de Joden is geworden, maar niets van dit al is minder waar.
Wel staat vast dat er over de Ster van David weinig te vinden is en dat het meeste, wat er over bekend is, op legenden en fantasie terug te voeren is.

Een Hexagram is in de meetkunde een sterveelhoek die zichzelf kruist in gelijkmatige zijden en gelijkmatige hoeken. Eenvoudig gezegd, het zijn twee gelijkwaardige driehoeken die elkaar kruisen.
De eerste hexagrammen werden al aangetroffen in de oudheid in verschillende landen, waar onder China, Egypte, India en zelfs in Zuid Amerika. Incidenteel werden zij ook aangetroffen in streken waar Joden woonden.
Zij stonden in eerste instantie niet voor een religieus of misterieus teken, maar werden als decoratie gebruikt om huizen, gebouwen en andere objecten te verfraaien.

Onder de 12 stammen van Israël, die ieder hun eigen symbool hadden, was geen enkele stam die als symbool een hexagram, ofwel een zes puntige ster had. Als men in die tijd al afwist van het bestaan van een hexagram, dan was het omdat dit een heidens teken was.

Herkomst theorie: Windrichtingen en 'man' en 'vrouw' symbool
Er zijn vele verhalen en legenden over het ontstaan van de Davidster, die variëren van hemelse elementen tot hemelse windrichtingen die de punten van de ster aangeven. Anderen zijn van mening dat het het mannelijke (punt naar boven) en het vrouwelijke (punt naar beneden) symboliseerd.

Herkomst theorie: Koning Salomo
Ook de theorie dat de davidster uit de tijd van Koning Salomon en zijn zoon David zou stammen,wordt op geen enkele manier bewaarheid door geschriften of overblijfselen van ruïnen, waarin dit teken specifiek voorkwam als zijnde een Joods teken/ symbool.
Waarschijnlijk werd, volgens overlevering, de tempel in Jerusalem die onder Koning Salomo werd gebouwd, versierd met een hexagram. Óók volgens de legende was de zegelring die Salomo droeg versierd met een zespuntige ster, waarmee hij, alweer op legendes gebaseerd, door er een gebaar mee te maken de duivel kon verdrijven.
Voor het eerst in de geschiedenis wordt het zespuntige symbool genoemd in het jaar 922 v.Chr. dat is de tijd dat Salomo een altaar heeft gebouwd voor de heidense Goden Astharoth en Melech en zich tot magie en hekserij wend. In die tijd werd namenlijk het zespuntige symbool vooral gebruikt in hekserij, mistiek en magie.

Herkomst theorie: Joodse gebedenboek 1000 jaar voor Christus
De term Ster van David komt wel voor in de Siddoer, het Joodse gebedenboek, in het Amida-gebed dat rond het jaar 1000 na Chr zijn vorm vond en waarin verwezen wordt naar de Goddelijke bescherming van Koning David en de restauratie van zijn Huis, maar is daarmee nog geen Joods symbool.

Herkomst theorie: Ethopië
Ook in het Ethiopische Keizershuis komt de zes puntige ster voor. Volgens de Joodse historicus Flavius Josephus wordt, in een geschrift van hem uit de 1ste eeuw, aangenomen dat de eerst Keizer van Ethiopië en zoon van de Koningin van Sheba, Menelik de Eerste, een afstammeling is van koning Salomo van Israël, die zij tijdens haar regeer periode een bezoek bracht.

Herkomst theorie: mystiek (tegen boze geesten)
Ook in de Arabische mystiek wordt de zespuntige ster het zegel van Koning Salomo genoemd. In de Encyclopedia Brittanica wordt er ook verwezen dat het hexagram een magisch symbool is en waar in de Kabbala (mistieke richting binnen het Jodendom) gebruik van is gemaakt, door het voor te laten komen als bescherming tegen boze geesten en daardoor verheven werd tot talisman.

Herkomst theorie: magisch teken (vermeende messias in de dertiende eeuw)
Ook wordt het hexagram, als magisch teken, toegeschreven aan een Azkenazische Jood, Menachem ben Duji, die beweerde dat hij de Messias was en in de 13de eeuw leefde.
Rond de 15de eeuw en dan vooral onder invloed van de mystiek van Kabalist Izaak Loeria, begon de zespuntige ster steeds meer een specifiek Joods symbool te worden. Tot aan die tijd was de zevenarmige kandelaar, de Menorah, het meest gebruikte en herkenbare Joodse symbool.
De Menorah is wel terug te vinden in geschriften uit de oudheid als specifiek Joods symbool en ook in de Bijbel is deze terug te vinden, terwijl er van een zespuntige ster als Joods symbool met geen woord gerept wordt.

De Israëlische vlag: wit doek met blauwe Davidster

In de Thorah wordt opgeroepen om de kleur van de Talliet hemelsblauw te verven, zodat men tijdens het dragen van dit kleed het blauw van de hemel ziet en aan G.d denkt.
Na het jaar 600 na Chr. met het instorten van de Indigo-kleurindustrie liet men de talliet over het algemeen gewoon wit.

Pas aan het eind van de 19de eeuw kwam men op de gedachte dat blauw en wit de kleuren van het Joodse volk moesten worden.
De vlag van Israël stelt de zes puntige Ster van David op een Talliet (gebedskleed) voor. Over het algemeen gaat men er van uit dat het ontwerp van de huidige vlag door Theodoor Herzl is ontworpen aan het eind van de 19de eeuw en door David Wolffsohn, zakenman en een ferfent Zionist, uiteindelijk als eerste geproduceerd werd.
In het jaar 1897 tijdens het Internationale Zionistische Congres in Bazel wordt het gekozen als insigne voor de Zionistische beweging. Signant detail is dat in Israël zelf, de vlag in de huidige kleuren, voor het eerst gehesen werd in Rishon Le Zion tijdens het drie-jarig bestaan van deze eerste Joodse nederzetting in 1885, in het toendertijd zo genoemde Palestina.

De huidige vlag van Israël met daarop de Davidster, werd voor het eerst officieel in gebruik genomen op 28 october 1948, vijf maanden na de onafhankelijkheidsverklaring door Ben Gurion in Tel Aviv.
Buiten de Nationale vlag van Israël bestaan er nog twee andere vlaggen in Israël met de zespuntige ster, namelijk de handelsvlag en de oorlogsvlag ter zee.

Het groot loge van de orde der Vrijmetselarij in Israël gebruikt de ster eveneens in hun zegel.

Max.C.van der Glas
December 2011

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Filmtheater De Uitkijk

Uithangbord van de Liga werd theater de Uitkijk. De liefde was van korte duur want na de inlijving in 1929 duurde dit 'huwelijk' slechts twee jaar waarna de Liga ook werd opgeheven. De Liga drukte te vaak films van Russische makelijk door en zette zich te vaak en te stveig af tegen andere theaters die wel degelijk ook avant-garde films vertoonden, alleen, dat wilde de Liga liever niet horen.

De samensmelting betekende wel dat de naam City Bioscoop in 1929 werd veranderd in 'De Uitkijk'.

>>> De Uitkijk

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2024 MokumsNL