Één keer op 30 en daarna op 27 april Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Op 27 april 1967 werd Willem-Alexander geboren, Beatrix is zijn moeder, Koningin van Nederland van 30 april 1980 tot en met 30 april 2013, 33 jaar dus. Zij volgde op een roerige inhuldiging dag haar moeder Juliana op.

De Dam

Veel zal hier plaatsvinden en iedereen wil een plekje bemachtigen, maar er zullen naar schatting 300.000 de Dam op willen terwijl er maar plaats is voor 20.000 mensen, thuis zie je het dus beter.
Elders in de stad, maar niet in de directe nabijheid van de Dam worden, grote schermen geplaatst.

Het Paleis zal worden omgeven door een hek, ook zullen er routes worden aangelegd waarlangs je moet lopen en 'vol is vol'.

Spelregels (download gemeente)

Koninginnedag 2013 in de gemeente Amsterdam maandagavond 29 april en dinsdag 30 april 2013 (klik, PDF opent zich in nieuw scherm)

Programma

...tot nu toe, updates volgen...
10.00 abdicatie
10.30 balkonscene Paleis
10.50 de aanstaande Koning trekt zich terug
13.30 opening Staten-Generaal
13.50 vertrek uit het Paleis naar de Kerk
14:00 inhuldiging in Nieuwe Kerk
15:30 vertrek uit de Kerk naar het Paleis
16.30 receptie in het Paleis
18.30 uur vertrek naar het IJ
19.30 uur Koningslied en maxitango
19.45 uur Koningsvaart
21.00 uur eind officiële gedeelte

Officiële programma

10.00 - 10.30 uur
Abdicatie van Hare Majesteit de Koningin, in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam. Aanwezig zijn onder anderen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de Rijksministerraad en leden van de Koninklijke Familie.
De Koningin houdt een korte toespraak en ondertekent de Akte van Abdicatie, die wordt voorgelezen door de directeur van het Kabinet der Koningin.

10.30 - 10.50 uur
Zijne Majesteit de Koning, Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden betreden het balkon van het Paleis. Prinses Beatrix en de Koning houden een korte toespraak. Aansluitend betreden Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje en H.H.K.K.H.H. de Prinsessen Alexia en Ariane eveneens het balkon.

13.30 uur
Opening Verenigde Vergadering der Staten-Generaal

13.50 uur
Vertrek van de Koning en het gevolg naar De Nieuwe Kerk.

14.00 - 15.30 uur
Beëdiging en inhuldiging van de Koning tijdens de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in De Nieuwe Kerk. Toespraak en eedaflegging door de Koning. Toespraak door de voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, mr. G.J. de Graaf. Afleggen Inhuldigingsverklaring door de voorzitter. Hoofdelijk afleggen van eed of belofte door de leden van de Staten-Generaal en gedelegeerden van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

16.30 - 18.00 uur
Receptie voor autoriteiten en leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

18.30 uur
Koning Willem-Alexander, zijn vrouw en de kinderen vertrekken vanaf de Dam naar het EYE Film Instituut

19.30 uur
Koningslied en aansluitend de maxitango

19.45 uur
Koningsvaart op het IJ vanaf het EYE Film Instituut

21.00 uur
De vaartocht eindigt bij het Muziekgebouw aan het IJ. Aansluitend is er een diner voor genodigden.

Doordat, in tegenstelling tot wat aanvankelijk werd gedacht, de plechtigheden en festiviteiten zeer waarschijnlijk de gehele dag gaan duren zullen veel Oranjeverenigingen in Nederland de festiviteiten op een laag pitje zetten. Naar verwachting zit iedereen voor de buis of is in Amsterdam.
Zorg dat je op tijd een slaapplaats hebt en eventueel een dag eerder komt, enkele verkeersaders zullen vastlopen op de dag zelf. De drukte zal naar alle waarschijnlijk al 's morgens vroeg beginnen.


Vrijmarkt

Niet alles mag, zeker dit jaar zijn er regels waar je je aan moet houden. In het Centrum mag je hier onder andere geen spulletjes verkopen:
PLATTEGROND VRIJMARKTPLEKKEN
(pdf opent zich in nieuw scherm)

Dam
Frederiksplein (groot deel)
Kalverstraat
Leidseplein
Max Euweplein
Muntplein
Nieuwendijk
Nieuwmarkt
Prins Hendrikkade (groot deel)
Rembrandtplein
Rokin
Spui
Stationsplein
Waterlooplein (groot deel)
Westermarkt

Op DEZE PAGINA lees je er meer over.


Beeldschermen

Horecaondernemers mogen onder voorwaarden TV-schermen buiten plaatsen. Deze moeten op de horecazaak gericht zijn en mogen niet op de openbare weg worden geplaatst, er mag bier verkocht worden via mobiele biertaps.
De gemeente zal zelf ook op een aantal locaties in de stad grote schermen plaatsen, onder andere op het Museumplein, de Dam, Kop Java en bij het Oeverpark. Door particulieren en ondernemers mogen er elders in de stad buiten geen grote schermen worden geplaatst.

Activiteiten

Boek
Er komt een boek, vol met de beste ideeeën van Nederlanders over hun droom. Het boek zal aan ieder gezin in Nederland worden toegezonden.
Lied
Ook zal er een lied geschreven worden door het Nederlandse volk op muziek van John Ewbank dat op een 'zeker' moment op 30 april aanstaande op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland ten gehore zal worden gebracht.
Tango
Aansluitend op het lied.
Jeugdsportdag
Op de vrijdag voorafgaande aan de eerste Koningsdag wordt er een sportdag gehouden op alle basisscholen van Nederland.
Vaartocht
De nieuwe Koning zal met zijn vrouw Koningin Maxima over het IJ een tocht maken, maar de Koningssloep die momenteel in het Scheepvaartmuseum ligt en met een donatie van een loterij 'grachtwaardig' werd gemaakt kan daarvoor niet worden gebruikt omdat de deining op het IJ daarvoor onverantwoorde risico's voor het aanstaande Koninklijk paar met zich mee zou brengen. Vertrekpunt is de EYE bioscoop.
Gracht niet vernoemd naar de Koning
In tegenstelling tot de verwachting zal de Singel in Amsterdam niet worden omgedoopt tot Koningsgracht. De commissie die hierover gaat vond de aanleiding niet zwaarwichtig genoeg.
Playground
Het Museumplein wordt tijdelijk het 'Oranjeplein' en ook rondom de Dam zullen er tal van activiteiten worden georganiseerd.


Spreiding

Naar verwachting zullen er honderdduizenden mensen naar de stad komen, ik denk dat dat het miljoen zeker zal gaan overstijgen maar goed, we zien het wel. De gemeente wil proberen de massa te verspreiden door zo'n tien dance-evenementen aan de randen van de stad te laten organiseren, met kaartverkoop. Tijdens de evenementen is het naar alle waarschijnlijkheid NIET mogelijk nog kaarten te kopen.

Koningsnacht

Dit jaar heeft Amsterdam ook weer eens een Koningsnacht. Uiteraard van 29 op 30 april, dus voorafgaande aan de Kroning. Op een aantal locaties in de stad zullen de evenementen die avond langer doorgaan. Bezoekers kunnen dan verspreid over de avond vertrekken. In het Oeverpark in stadsdeel Noord bij EYE Film Instituut en bij Kop Java worden programma's opgezet waarbij verbinding zal worden gezocht met de thema’s sport, muziek, kunst en jeugd van het Nationaal Comité Inhuldiging.
Naar verwachting mag de horeca tot vijf uur open blijven.

Protest

In de buurt van de Dam zal elke vorm van protest niet worden getolereerd. Er zijn zes protestlocaties: het Waterlooplein, het Spui, het Frederiksplein, het Frederik Hendrikplantsoen het Azartplein (op Java Eiland) en in noord het IJ-plein. In Amsterdam heb je geen vergunning nodig om te demonstreren. Wel moet een demonstratie uiterlijk 24 uur voor de start zijn aangemeld. De burgemeester kan voorwaarden verbinden aan een demonstratie bijvoorbeeld aan de tijd.

Was er al niet een vernoeming?

In Amsterdam Zuid ligt de Koningslaan! Deze begint waar de Willemsparkweg ophoudt en loopt dan door tot aan de Oranje Nassaulaan. Deze straten liggen in een toch al Koninklijk gebied want ook het Emmaplein, de Prins Hendriklaan, de Emmalaan, de Sophialaan, de Emmastraat en de Koninginneweg liggen hier.

Omdat er zoveel straten in Amsterdam met het Koningshuis te maken hebben heb ik maar even een alfabetisch totaaloverzichtje gemaakt:
   Alexanderkade
   Alexanderplein
   Alexanderstraat
   Amaliapark
   Amaliastraat
   Beatrixpark
   Eerste Nassaustraat
   Frederik Hendrikplantsoen
   Frederik Hendrikstraat
   Juliana van Stolbergstraat
   Korte Prinsengracht
   Koningin Wilhelminaplein
   Koningshoef
   Koningspalmplein
   Koningsstraat
   Koningsvaart
   Korte Koningsdwarsstraat
   Korte Koningsstraat
   Mauritskade
   Nassaukade
   Nassauplein
   Nieuwe Prinsengracht
   Oranjebinnenstraat
   Oranjebuitenstraat
   Oranjebrug
   Prins Bernhardplein
   Prins Hendrikkade
   Prinseneiland
   Prinsengracht
   Prinsenhofssteeg
   Prinsenstraat
   Prinses Irenestraat
   Prinses Margrietstraat
   Prinses Marijkestraat
   Tweede Nassaustraat
   Wilhelminastraat
   Willemsbrug
   Willemsluis
   Willemsstraat

Grappig, het is WillemSbrug en WillemSstraat maar Willemsluis (met één 's', hoewel sommigen ook daar weer anders over denken), terwijl ze alledrie vernoemd zijn naar Koning Willem. Maar toch is hier een goede reden voor. De sluis heet eigenlijk 'Willem I sluis', die I is in de volksmond verdwenen waardoor Willemsluis overbleef.

De Prins van Oranje

Sinds de inhuldiging van Beatrix als Koningin heeft Prins Willem-Alexander de titel Prins van Oranje, een titel die voorbehouden is aan de troonopvolger van de Koningin.
Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft als oudste kind van Koningin Beatrix dus als eerste recht op de troon, op 30 april 2013 zal hij in worden gehuldigd als Koning Willem-Alexander. De Prins is getrouwd met Prinses Máxima. Zij hebben drie dochters, Prinses Catharina-Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane die de eerstvolgende troonopvolgsters zijn.
Als zij bij een onverhoopt overlijden of andere reden van terugtreden van de Prins van Oranje als Koning nog minderjarig (onder 18) zijn dan treed een regent of regentes op als tijdelijke Koning of Koningin. Je zou denken dat dat Máxima wordt maar waarschijnlijker is dat een broer van Willem-Alexander daarvoor wordt aangesteld.


De Prins van Oranje en Prinses Måxima, 2008 © RVD, foto: Robin Utrecht Fotografie

Troonsopvolging is fout, Koningsdag dan eigenlijk ook, maar troonsafstand is wel goed?

Je weet vast nog wel dat iedereen het altijd over het Rembrandtsplein had, met een 's' dus. Maar oorspronkelijk (en enige juiste) is Rembrandtplein, zonder de 's' dus, hetzelfde geldt voor de Sint Antoniesluis, geen tweede 's'. Zelfs de gemeente ging jarenlang mee in de waan dat er wel degelijk een 's' in moest maar daar is men van teruggekomen. Het Rembrandtplein is een plein die vernoemd is naar Rembrandt, het is niet 'zijn' plein.

Vaak hoor je troonsopvolging, met een 's' dus, en dat is niet correct, het is de opvolging van de troon en niet van meerders troons (tronen.) En hoe zit dat dan met Koningsdag? Nou, dat is ook simpel, het is een dag van de Koning, dus, inderdaad, een bezittelijke bedoeling, dus mag de 's' gebruikt worden, maar is het dan fout zonder 's'? Nee, ik denk van niet, maar ongetwijfeld zullen de geleerden er anders over denken.
Koningdag is geen andere dag dan de andere, zoals we nu al zien kan de dag wisselen, dus is er geen vaste dag, daarmee vervalt eigenlijk het bezittelijke karakter van de benaming. Toch?

Maar er is meer. Het was ook geen Koningindag, er is tenslotte maar één Koningin, maar waarom dan Koninginnedag? Als het om het meervoud gaat zou het Koninginnendag moeten zijn, maar er is maar één Koningin, net als dat we nu maar één Koning hebben, ook al krijgen we voor Beatrix een Koning en Koningin terug.
Mijn conclusie is dat zowel Koningdag als Koningsdag kan maar omdat we ook Koninginnedag zeggen wordt het dus Koningsdag, met een 's'.

Om het lastig te maken, het is niet inhuldigingsdag maar inhuldiging dag, losgeschreven dus, wel weer troonopvolger en het is troonsafstand vanwege de 'a', nou ja, ik weet het ook niet meer hoor...ik sta open voor verheldering.


Weetje
Wat opmerkelijk is in Nederland is dat de Koning vaak pas aftreed als dat beter is voor het land, de omstandigheid van de persoon zelf of welke andere bijzonderheid dan ook. Uiteraard wisselt de troon ook van persoon bij overlijden van de zittende vorst. Beatrix treed af in volle gezondheid, dat vinden andere Koningshuizen best wel vreemd.
In Engeland zit Charles al decennia te wachten tot hij mag, inmiddels is hij al 70. In Nederland is er ook geen kroning, een kroning is namelijk iets kerkelijks en dat willen we in Nederland niet, blijkbaar. Daarom wordt er gesproken van inhuldiging in plaats van kroning.

De eerste Koningsdag is op zaterdag 26 april 2014, dat zou dus 27 april moeten zijn, de verjaardag van de Koning maar op zondag is het nooit Koninginnedag, vreemd, want als er geen kroning mag zijn vanwege het kerkelijke karakter, waarom dan wel uitwijken als Koningsdag op een zondag valt?

Drie weetjes rondom het bekendmaken van de troonsafstand

Voor het opnemen van de boodschap voor radio en televisie huurde de RVD een eigen ploeg in, men wilde voorkomen dat er door medewerkers van de NOS uit de school zou worden geklapt.
Het tijdstip van uitzenden is in het verleden vaak afgestemd geweest op de publieke omroep, om ook SBS6 en RTL4 gelijke kansen te geven is als moment van uitzending 19.00 uur gekozen, ook hieruit mag je afleiden dat de NOS aan autoriteit heeft ingeboet.
De Regering werd ook niet vooringelicht, er is wel met premier Rutte en de vice-premiers gesproken maar verder wist niemand iets. Ook dit duidt erop dat er niet blindelings op vertrouwd wordt dat hoogwaardigheidsbekleders hun mond kunnen houden.

Inhuldiging

Geen kroning dus, ook al is de cermonie exact hetzelfde, wij spreken van een inhuldiging maar houden het in Amsterdam liever makkelijk, 'kroning' dus. Deze vindt plaats in Amsterdam, dat is grondwettelijk zo bepaald. De inhuldiging dient plaats te vinden in de hoofdstad van het land.
Slapen tijdens de kroning

Nou, maak je borst maar nat als je van buiten de stad komt en een lekker feestje wilt brouwen, alle hotels waren binnen een paar uur nadat bekend werd dat we een Koning kregen al volgeboekt. Hier en daar worden er wat kamers vastgehouden maar wij kennen het klappen van de zweep, die gaan straks voor grof geld van de hand.
De eerste advertenties op Marktplaats zijn ook al verschenen, er worden honderden Euro's gevraagd voor een kamer bij iemand thuis. Ben ik even blij dat ik in het Centrum woon.


Vrijmarkt

De burgemeester wil er een lekker feestje van maken. Je voelt in de stad nu de siddering al gaan, we hebben er zin in! Iedereen die ik spreek heeft voorpret. Maar wat gebeurt er met de vrijmarkt? Nou, die gaat gewoon door. Alleen zal er een groter gebied rondom de Dam vrijgehouden moeten worden voor de duizenden die op dit sepktakel af gaan komen.

Cadeau namens het Nederlandse volk

Beatrix wil geen duur kado, ook het feest in Amsterdam moet niet extreem veel geld gaan kosten, soberheid troef dus. In tijden van crisis vindt de huidige Koningin het niet passend als er dure kado's worden gegeven namens het Nederlandse volk.

Gouden Koets

De Gouden Koets is niet geheel van goud, net als een andere imposante koets die door een Amsterdamse koetsfabriek werd gebouwd fabriceerden zij de koets voor het Koningshuis van tropisch hout met bladgoed. Alleen het Koningshuis gebruikt de koets en dan ook alleen bij zeer speciale gelegenheden.
Als de Koning of de Koningin in de koets zit worden er acht paarden ingezet, anders slechts zes. Sinds 1903 wordt de Gouden Koets jaarlijks gebruikt op Prinsjesdag. Daarvoor bij het huwelijk tussen Prinses Beatrix en Prins Claus in 1966 en in 2002 voor het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima.
Op de achterzijde van de koets staat het wapen van Amsterdam, het Paleis op de Dam, de Nieuwe Kerk, rivier de Amstel en het IJ.

Op 30 april 2013 zal de koets gebruikt worden voor de inhuldiging van Willem-Alexander tot Koning der Nederlanden.

Het ontwerp en maken van de koets is een heel verhaal, je leest er meer over HIER.


BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Muntplein

In de Middeleeuwen maakte de poort deel uit van de vesting die rondom de stad was opgetrokken, toen deze functie verviel werd ook de toren met het belendende gebouw overbodig. In 1618 brandde het gebouw en de toren af waarna er op de restanten van de toren een nieuw deel werd geplaatst met daarin een klok met carillon.

Tegenwoordig is er in een kleiner huisje een winkeltje gevestigd, duizenden mensen per dag lopen nog wel onder de poort door om van de Kalverstraat naar de Bloemensingel, Vijzelstraat of de Reguliersbreestraat te gaan, of andersom natuurlijk.

>>> DE MUNT

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente
WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL