't Landje van Tom Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Vroeger hadden veel buurten in Amsterdam van die verloren plekjes waar de jeugd bij elkaar kwam. Er werd dan steevast een koosnaam gegeven, zo speelde ik vaak 'aan de Amstel' als we bedoelden dat we met tante Jet als gewillige eendjes achter haar aanliepen om Rembrandtpark 'de buurt' uit te gaan om te spelen waar nu de Stopera staat.
We mochten niet alleen, tante Jet moest mee.

Foto van Ingrid Ferwerda >>>

Op de Haarlemmerdijk, Zeedijk en bij de Zuiderkerk hadden we net zulke 'samenscholingsplekjes'. Tom schreef mij het volgende:

't Landje

Opgroeiend in Amsterdam West (toen nog Overtoomse Veld) bestond het Rembrandtpark niet in zijn huidige vorm maar was een braak liggend terein dat wij 't Landje noemden. Wij, de toenmalige jeugd, trokken daar graag naar toe om het riet in de fik te steken of andere rottigheid uit te halen.
Zodra het lekker aan het roken was belde iemand van het aangrenzende kantoorgebouw waar de Delta Loyd toen huisde en moesten we maken dat weg kwamen voordat brandweer en politie arriveerden.

Tot mijn 15e levensjaar ben ik overigens verder vrij beschermd opgegroeid, maar daar kwam snel verandering in toen het Renbrandtpark verwezenlijkt was en bouwspeelplaats 't Landje daar een onderdeel van werd. Ik voelde mezelf er net iets te oud voor maar kon het goed vinden met de leiding (Theo, Rob en Piet die er nog steeds werkt.) Voor ik er zelf erg in had werkte ik er gedurende de vakanties voor 5 gulden per dag. Hier heb ik veel levenswijsheden geleerd en omgevormd tot echt Amsterdams straatschoffie waar ik tot op heden nog de vruchten van pluk (street-smart noemen ze dat hier, red: Tom woont in de VS.)

Jaren heb ik er in mijn vrije tijd rond gehangen en vakantie "werk" verricht. Na mijn rijbewijs gehaald te hebben werd ik er met een oud Volkswagen pick-up busje op uitgestuurd om bij bedrijven in het westenlijk havengebied rest hout op te pikken waar de jeugd vervolgens hutten van kon bouwen op 't Landje of, nu legaal, een mooie fik van kon bouwen.
Dit busje nu was oud, vervallen en het mooiste...de timing was off... Dit resulteerde in enorme knallen van onverbrande benzine die zich in de uitlaat en dergelijke had verzameld als je bij hoog toerental plotseling terugschakelde. Natuurlijk wilde ik dit demonstreren aan mijn partner in crime die mij hielp met het versjouwen en collecteren van het hout.
We vlogen op hoge snelheid over de Nachtwachtlaan terwijl er een dame van middelbare leeftijd op de fiets met hondje aan de lijn naast haar meerennend ons tegemoed kwam. U begrijpt het waarschijnlijk al. Net voor we elkaars pad zouden kruizen schakelde ik terug, een luide explosie ten gevolge hebbende. Toen ik daarna in mijn achteruitkijk spiegeltje keek zag ik een duidenlijk verschrikte dame die hevig slingerend over de Nachtwachtlaan haar evenwicht probeerde te behouden, het hondje was in geen velden of wegen meer te bekennen. Heb ik hier spijt van? Nee. Maar ik had wel met dat arme hondje te doen.

Ik kan me comfortabel in alle sociale kringen begeven maar dat Amsterdamse schoffie zit er nog steeds in en hoop het ook nooit kwijt te raken. Het is de basis van een hoop gijn en onzin waar ik mijn medemens te pas en te onpas mee verblijd. Hopenlijk denken zij er net zo over.

Tom uit Denver

't Landje

Rembrandtpark

Tom schreef het al, 't Landje ging op in een groot park. Een van de parken (link) die Amsterdam rijk is. Ik heb zo mijn persoonlijke top tien waar het Rembrandtpark niet in staat maar dat heeft voornamelijk te maken met de locatie, ik kom er simpelweg nooit in de buurt en heb in de omgeving van mijn woning al zulke fijne parken.
Stadspark het Rembrandtpark ligt in Nieuw-West en is, hoe kan het ook anders, vernoemd naar de beroemde schilder (link.)

Het park dat deels langs de Amsterdamse ringweg (A10) ligt dateert uit de zeventiger jaren, maar dat was enigszins ook wel op te maken uit het verhaal van Tom, hij is een vijftiger die op zijn vijftiende daar de buurt onveilig maakte.
Vanaf de Jan Evertsenstraat stromen dagelijks veel mensen het park in dat enkele jaren geleden een fikse opknapbeurt kreeg. 't Landje is weliswaar opgegaan in het park maar toch wordt de 'verjaardag' van 't Landje nog gevierd, in 2012 bestond het veertig jaar! De foto rechts is van de Vereniging Vrienden van het Rembrandtpark (link.)

Je kunt in het gehele park fietsen en wandelen en uiteraard is iedere vorm van gemotoriseerd verkeer verboden en biedt het park ook voor kinderen veel activiteiten. Er is een bouwspeelplaats, kinderboerderij, speelplaats en schooltuinencomplex. Toch is volgens Saskia het park misschien wel het meest ondergewaardeerde park van Amsterdam. "Het is er mooi en oh zo rustig! Er staan geweldig veel mooie oude bomen, je waant je even buiten de stad. In de zomer zit je niet bovenop dertig andere mensen maar heb je een heel grasveld voor jezelf en kan je je kleedje net zo lang verschuiven totdat de zon echt onder is. Barbecuen kan er prima."

Het Rembrandtpark is zeer bijzonder. Één opmerking wil MokumsNL er toch over maken die wellicht niet bij iedereen in goede aarde zal vallen. 's Avonds veranderd het publiek. Wat ik ook ervaar als ik naar Winkelcentrum Zuid-Oost heb schijnen sommigen ook te hebben met het Rembrandtpark, leuk voor overdag, maar als het eenmaal donker is heb je er eigenlijk niets te zoeken.

...Rembrandt van Rijn...

...Rembrandthuis...

...Rembrandtplein...

...Rijksmuseum...

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

Hilton Amsterdam

Waar luxe is, is geld en waar geld is zijn criminelen. De horeca van het Hilton wordt al decennia bezocht door de Amsterdamse penose die zich daar graag mengen met de bovenwereld. Dat kwam nog wel eens tot een confrontatie wat het Hilton een wat minder goede naam bezorgde. Toen in 1991 (op 27 juni) de bekende drugshandelaar Klaas Bruinsma op de stoep voor het Hilton werd doodgeschoten veegde het hotel de horeca schoon.

Bruinsma zou doodgeschoten zijn na een uit de hand gelopen ruzie met Martin Hoogland, maar deze oud-politieman heeft altijd ontkent.

>>> ...The Amsterdam Hilton...

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL