John van den Heuvel belicht niet alles Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Deel II

Deel I
Deel III
Deel IV
Deel V

Dat Stanley Hillis op 21 februari door 37 kogels om het leven kwam was een verrassing voor vriend en vijand want Hillis vertoefde al jaren weer in Amsterdam, dat was geen groot geheim. In tegenstelling tot de in 2010 gearresteerde Dino Soerel had Hillis ook weinig te vrezen.
De man was gepensioneerd, maar misschien toch weer niet zo aan zijn AOW toe dat er toch nog warme belangstelling voor hem was van de kant van zowel criminelen als politie en justitie. Stanley Hillis
Het wonderlijke is dat Hillis blijkbaar de mond gesnoerd moest worden voordat hij met Dennis Groen ging praten met wie een afspraak had in de Fizeaustraat. Hoe kan het dat John van den Heuvel een zeer goed mogelijke oplossingsrichting van de moord onbelicht laat?

Even kort terug
De nationale recherche weet van een afspraak tussen Hillis en Groen, zij plaatsen een aanhanger met twee rechercheurs erin die apparatuur bij zich hebben om het gesprek tussen de twee op te nemen. Hillis arriveert in de overvolle straat waar welgeteld één parkeerplaats is, direct naast de aanhanger van de recherche.

De eerste drie vragen dienen zich gelijk aan:
De vrije plek voor Hillis
Hoe kon het dat uitgerekend die plek vrij was en Hillis daar ook ging staan, wist de recherche dus al waar hij zou parkeren? Wonderlijk want de straat was vol. Tenzij dus de recherche een auto op die plek had staan, ze doorkregen dat Hillis in aantocht was om vervolgens weg te rijden van die plek.
In dit geval wist de recherche blijkbaar dus nagenoeg exact waar Donald en Stanley hadden afgesproken. Van wie kwam die informatie?

Als je al weet dat twee mensen afspreken in een straat weet je nog niet op welk plekje. Tenzij Hillis en de recherche dat hadden afgesproken.

De vrije plek voor de aanhanger
Als de recherche zeker van zijn zaak was dan moest dus in de nacht al die aanhanger zijn geplaatst want anders loop je het risico dat dat niet meer kan. Op zich is er een plausibele reden voor het feit dat de recherche twee plekken kon vrijhouden.
's Nachts is er niemand in die straat, er is een speeltuin en wat sportvelden, niemand heeft er iets te zoeken. Je kunt je afvragen waarom Hillis dan juist die plek uitzocht om met Groen een ontmoeting te hebben, immers, als je de plek kent weet je ook dat parkeren overdag onbegonnen werk is. Dan is IKEA zelfs nog een betere plek.
Of wist Hillis van tevoren dat er plek was? Werkte hij samen met de recherche en kon hij dus met een gerust hart afspreken, immers, de recherche zou zijn plekje vrijhouden.

Opnieuw dus een aanwijzing dat Hillis en de recherche mogelijk samenwerkten.

Lek maar niet alles lekte
Ook Van den Heuvel suggereert dat er een lek is bij de recherche. Dat verhaal gaat al jaren maar of je lekt alles of je lekt niets. Wat ook kan is dat de recherche weet dat er een lek is en daarom niet alles tegen de eigen collega's vertelt.
De een weet bijvoorbeeld dat er een ontmoeting is tussen twee criminelen en de ander dat Hillis een overloper is maar ze delen de informatie niet. Zo kan het dat er wel gelekt is dat er een ontmoeting was tussen de twee maar niet dat er een aanhanger zou staan.
De daders zouden de moordaanslag zeker niet gepleegd hebben als ze geweten hadden dat de recherche in de buurt was. Ze wisten dus wel dat Hillis er was maar niet dat de aanhanger er stond.

De daders en de recherche waren allebei verrast door elkaars aanwezigheid. Ook hierin lijkt een oplossing verscholen. Als Hillis dubbelspel speelde was de plek en de aanhanger bij hem bekend, met een schutter was even geen rekening gehouden.

Afluisteren kan iedereen
Een zeer goed mogelijke lezing is de volgende. Een van de betrokken rechercheurs, en dat hoeft niet persé een van de twee 'aanhanger rechercheurs' te zijn geweest, in tegendeel, wordt afgeluisterd. Die meldt dat hij die dag moet zorgen dat Hillis een plekje krijgt naast de aanhanger maar weet van die aanhanger zelf niets af.
Vervolgens sterft Hillis, de daders weten niets van de aanhanger. Tot zover 'klopt' dit verhaal. Wat er op aansluit is dat de twee rechercheurs in de aanhanger vrij lang weggedoken zitten. Zij hebben geen camera, slechts afsluiterapparatuur. Er is geen radiocontact want dat zou Hillis kunnen horen, die staat immers op anderhalve meter, je weet nooit of die even uitstapt en dan wellicht een gat in de aanhanger opmerkt waar een camera achter zit of mensen hoort praten.
Hetzelfde geldt voor Groen, die kan bij aankomst wat zien of horen. Dit pleit dus Donald Groen vrij, Hillis niet. Die mag rustig weten dat er rechercheurs aanwezig zijn.

De twee rechercheurs weten dus totaal niet wat er gebeurt als er wordt geschoten. Er vallen 37 schoten dus zij doen wat iedereen zou doen, wegduiken. Als ze de bestelbus horen wegrijden springen zij uit de aanhanger maar de daders zijn dan allang gevlogen.
Donald Groen komt aangewandeld, die heeft met de moord niets van doen want die is niet gek, je gaat niet naar de plaats van een delict als je er ook maar iets mee te maken hebt. Omdat Groen bij de Hells Angels zit die wel vaker bewezen hebben goed te zijn geïnformeerd mag je ook hen doorstrepen van het lijstje mogelijke verdachten.
Die hadden dan Groen wel verteld daar weg te blijven.

De rechercheurs en daders wisten dus van elkaar niet dat ze aanwezig waren, dat staat vast. Dat Hillis precies op dat plekje ging staan en daar bewust met Groen had afgesproken is vreemd. Maar als Hillis dubbelspel speelde wisten meer mensen daar ook van.
Als de gehele nationale recherche zo lek als een mandje is had of Groen of de schutter over dusdanige informatie beschikt dat ze daar niet waren verschenen. Hillis zou, als hij volledig door Groen zou zijn vertrouwd en Groen had over meer informatie beschikt, door hem gewaarschuwd zijn.

Hillis lijkt dus degene die meer wist.

Wat misschien rest is dat de recherche Hillis uit de weg heeft geruimd. Dat is hoogst onwaarschijnlijk want dat laat je niet gepaard gaan met blunders. Ook al doken de twee rechercheurs weg, dat zal uit angst zijn geweest en niet om de daders tijd te gunnen de zaak goed en grondig af te wikkelen.
Mijn eerder uitgesproken idee is dat Hillis nog wat tegoed had van mensen die zich door hem verraden voelen. In 2006 gaf Hillis een video aan de politie met daarop beelden van de daders van de moord op Evert Hingst. Later eiste hij die band weer terug, waarom is nooit duidelijk geworden.

Waarom nu?
Hillis wandelde vrijelijk rond in Amsterdam, had te maken gehad met justitie in 2008 maar zoals gezegd, tot een veroordeling is het nooit gekomen. Stanley is lang gezien als de baas van Holleeder. Een nieuwe baas laat zich gelden door de oude af te knallen, zo simpel gaat het soms in die kringen.
Maar Hillis had al veel eerder dood gekund. Hij reed rond in een eenvoudige terreinwagen zonder gepantserd glas. Waarom nu? Is dus de grote vraag.

Was er bij iemand angst dat er iets gezegd zou gaan worden en wist die 'iemand' dat de recherche alles zou opnemen?

Het feit dat er twee rechercheurs 'naast' Hillis stonden maar niet op de hoogte van de aanslag bleken lijkt erop te duiden dat de daders opdracht hadden Hillis uit de weg te ruimen voordat hij iets kon zeggen tegen Groen. Werd er dan toch een politieman afgetapt waaruit bleek dat er een auto wegreed om plaats te maken voor Stanley?
En is er een dag eerder bekend geworden dat Hillis en Groen gingen babbelen?

Als de theorie klopt dat niet alle rechercheurs over dezelfde informatie beschikken is de top van de recherche wel een stuk dichter bij de platte pet, de corrupte rechercheur. Immers, slechts enkele wisten dat Hillis precies op die plek zou verschijnen.
Dat iemand gelekt heeft bij de recherche staat als een paal boven water. Dat dat geen enkel licht werpt op wie de daders en opdrachtgevers zijn voor de liquidatie van Stanley Hillis is jammer. Als Hillis niet langer met justitie wilde samenwerken, als hij al een informant was natuurlijk, zal men het niet erg vinden dat hij uit de weg is geruimd omdat het een nieuw aanknopingspunt vormt in de zoektocht naar het lek bij de recherche.

En John van den Heuvel dan?
Bekend mag zijn dat Van den Heuvel oud politieman is. Hij zal hier en daar nog zijn contactjes hebben want hij meldde als eerste dat er naast de auto van Hillis een aanhanger van justitie heeft gestaan. Lekt er iemand naar John? Zou zo maar kunnen.
Hij laat onvermeld dat er een mogelijkheid is dat Stanley Hillis informatie verschafte aan justitie en dat daarom Hillis nog voordat hij een gesprek had met Groen (om hem in de val te laten lopen wellicht?) om het leven moest worden gebracht.

Tijdens dat gesprek zou Groen en/ of Hillis iets kunnen zeggen dat door de recherche opgenomen zou worden en belastend zou kunnen zijn voor verdachten.
Met de dood van Hillis is dat voorkomen en zal de recherche dichter bij het lek zitten. En John, die moet nog maar eens onderzoeken welke mogelijke rol Hillis zelf gespeeld heeft in dit verhaal, behalve dan die van lijdend voorwerp.

De nationale recherche moet niet alleen op zoek gaan naar een bewust lek maar eens onderzoeken of gebouwen of personen van de recherche misschien worden afgeluisterd. Dat kan zelfs bij een rechercheur thuis zijn!

DEEL I van het verhaal van Stanley Hillis lees je HIER.

Je bent nu op de pagina UPDATE01

DEEL III staat HIER.

DEEL IV over het vermeende nog in leven zijn van Hillis staat HIER.

DEEL V recherche schuttert nog altijd, lees het HIER

AUTO VAN STANLEY HILLIS TE KOOP?

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER

De Dam

Het stadhuis van Amsterdam staat op de Dam, hoe vaak heeft u dat niet gehoord?

Maar hoe komt de Dam eigenlijk aan haar naam en waarom wordt de dodenherdenking jaarlijks op de Dam gehouden?


>>> meer over de Dam in Amsterdam

in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL