Column: wat jij wilt Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Op deze pagina kan iedereen een ei leggen. Vrouwonvriendelijke, discriminerende of seksueel gekleurde boodschappen heb ik een boodschap aan, die lees ik maar plaats ik dus niet. Voor de rest: leef je uit!

Ajax kampioen, Cruyff overbodig, of toch niet?

Enkele jaren geleden schreef een commissie onder leiding van ras-ajacied Uri Coronel een rapport waarin onder andere geconcludeerd werd dat nooit meer slechts één persoon alles zou mogen bepalen bij Ajax kampioen Ajax. Trainers zijn passanten die niet meer hun volledige technische staf en alles daaromheen mogen aanstellen.
Het technisch beleid zou minstens door een technisch directeur (TD) moeten worden goedgekeurd en er diende één sterke man naar buiten te treden, iemand die welbespraakt is, een goed voorkomen heeft en gedragen wordt door de gehele club en de supporters.

Wat voorvloeide uit deze conclusies was de aanstelling van Rik van den Boog als algemeen directeur, het uithangbord dus van de club. Een voorzitter was niet te vinden, het rommelde nog teveel in de club, niemand wilde erin stappen, mede omdat de conclusies van het rapport Coronel niet volledig werden uitgevoerd. Daarop liet Uri Coronel zich overhalen zelf op de stoel van de voorzitter te gaan zitten, in feite legde hij daarmee zijn eigen rapport in een diepe la, sloot die af en gooide de sleutel hoogstpersoonlijk de majem in. Maar het zou nog erger worden.

Er werd geen TD aangesteld, maar wel werd er een toptrainer aangetrokken. Martin Jol had nooit een prijs behaald maar goed, zijn komst werd wel breed gedragen. Hij kon zijn eigen staf samenstellen (!) Er werden dus nog meer conclusies van het rapport Coronel niet omgezet in daden.
In de tijd dat Van Basten trainer was ging het eigenlijk al mis, Marco was ook een trainer zonder prijzen, eens moet de eerste keer zijn en begon Guardiola bij Barcelona ook niet als onervaren trainer? Maar Marco kocht zioh suf aan spelers die niet aan de praat te krijgen waren, Sulejmani voor zestien miljoen is een schrijnend voorbeeld hiervan.
Maar waar was dan ook die TD die alles moest goedkeuren?
Coronel zag het allemaal leidzaam aan, immers, Rik lette op de tent. Maar die had al sores genoeg aan zijn hoofd met TEG waar hij samen met Marco Borsato in zat.

Martin Jol bleek niet in staat om de boel op de rit te krijgen, hij mekkerde doorlopend om nieuwe spelers en kon onvoldoende jeugdspelers door laten stromen. Johan Cruyff begon zich te roeren, subtiel zaagde hij aan de stoelpoten van Jol en Coronel. Met name die laatste valt veel te verwijten. Hij verloochende zijn eigen rapport en ging tegen zijn zin in op de voorzitterstoel zitten.
Toen de kritiek van Cruyff heviger werd omdat Johan vond dat hij niet gehoordwerd en Van den Boog het niet zo nauw meer nam met de waarheid deed Coronel iets wat een echte Ajacied nooit zou doen: hij legde zijn Ajaxstropdas af.

Dit symbool betekende in feite het einde voor zowel Jol, Van den Boog als Coronel. Want als Coronel openlijk Ajax laat vallen maar in woorden een ander geluid laat horen wordt het gehele bestuur, de directie en de trainer ongeloofwaardig. Zeker als de prestaties op het veld uitblijven. Eind 2010 barstte de bom, Jol kon als eerste inrukken.
Niet veel later wachtte Coronel zijn ontslag niet af, hij kondigde aan terug te zullen treden als voorzitter, Van den Boog diende zijn ontslag in per 1 juni. Daarmee zijn bonus veiligstellende.

Op de dag dat Ajax toch nog onverwacht kampioen werd (Van de Boog liet weken daarvoor al weten dat Ajax alleen nog tweede kon worden, lekker motiverend voor de trainer en zijn spelers) lieten zowel Van den Boog als Coronel zich woorden als 'gerechtigheid' ontvallen. Alsof zij er persoonlijk voor hadden gezorgd dat Ajax op het juiste spoor was gekomen en ineens was gaan voetballen ala Barcelona.

Maar lieve Ajacieden. Laten we eerlijk zijn. Ajax heeft een dramatisch seizoen achter de rug. Er werd tweemaal kansloos van Den Haag verloren en alleen omdat PSV door Feyneoord werd verslagen en Twente geen schim meer was van het Twente van de laatste twee jaar lieten we deze twee clubs achter ons. Er is gewoonweg pover gevoetbald. Ajax is zeer wisselvallig en daarmee een matig elftal.
Dit zal ook pijnlijk aangetoond worden als we ploegen uit de Duitse, Portugese, Engelse en Spaanse competitie tegenkomen in de Champions League.

Op de dag dat Ajax kampioen wordt praat je hier niet over, de weken erna bieden gelegenheid voor een welverdiende vakantie en reflectie. Maar Van den Boog en Coronel konden het niet opbrengen de steken onder Guus Hiddink water weg te laten uit hun reacties. Het zit blijkbaar diep. Maar als je zowel achterom als vooruit kijkt is er veel schade aangericht dat nodig gerepareerd moet worden. De aanstelling van Frank de Boer lijkt goed uit te pakken maar hij heeft nog een contract voor drie jaar, als hij niet snel, zeer snel, hulp krijgt zal ook Frank ten ondergaan aan de controverses die nu eenmaal bij Ajax lijken te horen.

Met nadruk zeg ik 'lijken', want zoals Coronel in zijn rapport al schreef moet er één sterke man komen die naar buiten treedt zodat de professionals achter de schermen rustig hun werk kunnen doen. Met een man als Guus Hiddink haal je iemand binnen waarnaar geluisterd wordt, die is onomstreden en een investering dubbel en dwars waard.

Johan Cruyff in de Raad van Commissarissen, prima, een toezichthoudende taak is ook precies wat bij hem past temeer JC liever in Barcelona zit dan in Amsterdam. Hiddink is een van de weinigen die de kennis en inzichten van JC op waarde kan schatten en inzetten.
Vandaag genieten we na, de komende tijd moet er gebouwd worden aan een stabiel Ajax zodat we niet meer afhankelijk zijn van anderen en geluk om prijzen te pakken.

En Martin Jol! Veel plezier met de kampioensbonus die je contractueel tegemoet mag zien. De gotspe van het jaar voor de man in zijn eeuwige trainingspak die alleen maar zeurde en leeft van afkoopsommen.

Reageren per mail?

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER
in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL