Column: wat jij wilt Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Op deze pagina kan iedereen een ei leggen. Vrouwonvriendelijke, discriminerende of seksueel gekleurde boodschappen heb ik een boodschap aan, die lees ik maar plaats ik dus niet. Voor de rest: leef je uit!

René antisemitisch?
door Jaap Velleman, Jeruzalem, 13 juni 2011

Afgelopen vrijdag 10 Juni, vertrok ik uit Amsterdam. Mokum het Jeruzalem van het westen ook wel genoemd, naar het echte Jeruzalem.
De editor van Mokums.nl vroeg me een bijdrage te schrijven, groot was mijn verbazing, dat ik twee dagen later een mailtje kreeg van Jopie dat hij van antisemitisme beticht wordt, buitengewoon pijnlijk, als je dat niet bent.

Jopie is een buurtgenoot uit de Jordaan en host sinds jaar en dag mijn website psychiateramsterdam.nl en doet dat buitengewoon goed, daarnaast zijn we bevriend geraakt.
Zal een antisemiet bevriend raken met iemand die openlijk de waarde van het Jodendom beleidt, zoals ondergetekende? Kom nou.

Eerst nog maar wat verder de bijdrage, Joodser naam dan Mokums.nl kan het eigenlijk nauwelijks in Nederland. Het woord Mokum, komt rechtsstreeks uit het Hebreeuws en betekent Makom plaats de plaats waar wij Joden eeuwenlang gewoond hebben en in vrede. De tweede wereldoorlog verbrak dat buitengewoon wreed en tot op de dag van vandaag zijn de wonden niet geheeld, ja zo lang duurt dat.

Makom Haze, is de plaats waar Jacob, onze aarstvader sliep op de grens van Isrëel net erover, met een steen als hoofdkussen, MakomHaze, deze plaats in het Hebreeuws, hier had Jacob de droom, waarin hij met de Engelen vocht en overwon, erna liep hij mank en had last van zijn heup de Jacobsspier. Gehavend maar als overwinnaar, Jacob begreep, dat het Jodendom iets is, dat je je niet zomaar eigen maakt, het is een strijd o.a. ook om eerlijk en integer te zijn met jezelf en andere mensen.

De grondlegger van de hedendaagse Psychoanalyse en eigenlijk ook de Psychotherapie Sigmund Freud, heeft het verband met zijn Joodse achtergrond nooit willen zien, maar voor diegenen die in beiden thuis zijn; tussen Jodendom en psychoanalyse is de overeenkomst evident, zonder dat je de confrontatie met jezelf aangaat is er geen verbetering. De overeenkomsten zijn nog veel groter, doch helaas ontbreekt de ruimte om dat hier uiteen te zetten.
De band tussen Mokums.nl en het Jodendom moge duidelijk zijn, en wat voor een.

Niet ver van Jopies' en mijn huis ligt het Anne Frank huis, de plek, die model, symbool staat voor wat er allemaal gebeurd is in de tweede wereldoorlog en we vinden hem prominent terug op mokums.nl en de dokwerker.nl Gisteren 12/6 was de verjaardag geweest van Anne Frank, zelf ben ik na de oorlog heel lang, doodongelukkig geweest, wat had ik meegemaakt vergeleken met mijn ouders?

Op een avond zaten we thuis en was het doodstil, vader, moeder en ik. Mijn moeder zei ik moet je vertellen over Ilse Monasch. Ilse Monasch?
Om een langverhaal kort te maken Ilse Monasch was de secretaresse van Otto Frank, de vader van Anne, als Otto op reis was paste Ilse op zijn dochter. Mijn moeder was bevriend met haar en ze kwam vaak bij mijn ouders eten, goed gekend dus! Wow wat een verhaal, direkt onderdeel van een van de meest gekende geschiedenissen uit de tweede WO. Waarom hebt U me dat nooit verteld? Ach zei mijn moeder, Anne was een gewoon Joods meisje, zei ze.

Het verhaal gaat verder, Ilse Monasch bleek samen met Otto, het dagboek dat in schriftjes zat, uitgewerkt te hebben. Er mankeren twee of drie pagina's in het dagboek, daar waar Anne haar moeder bekritiseert. Op een avond kwam Ilse in wanhoop bij mijn ouders. Ik ben verliefd op Otto Frank en hij wil die liefde niet beantwoorden, enige dagen later pleegde ze zelfmoord.
Ik heb de schoonzuster van Ilse Monasch bezocht in het Gooi, zij was stomverbaasd dat iemand belangstelling toonde voor dit verhaal maar bevestigde het. Mijn ouders die zo goed als hun hele familie verloren hadden hebben na de oorlog verder eigenlijk geen vriendschapsbanden meer aangeknoopt. Het heeft waarschijnlijk mede toe bijgedragen, dat ik psychiater ben geworden.

Hoe weet ik dat gisteren de verjaardag van Anne Frank was? Willy Lindwer, de Nederlandse cineast bekend van zijn documentaires over de holocaust en daarvoor geridderd, vertelde dat gisteren op de bruiloft van zijn zoon Naftali, prachtig feest op het terras van het Jeruzalem Dan Hotel met uitzicht over de oude stad. Willy is geridderd en kreeg een Emmy Award voor zijn film over de laatste 7 maanden van Anne Frank (te zien in zijn cinematography op zijn website.)
Fantastisch feest waar ook heel veel Amsterdammers (Mokummers) waren, ze genoten, zoals dat in Amsterdam helaas niet meer gaat. de Oorlog is voorbij, maar verwerkt is het nog steeds niet. Voor oorlog was Mokum alles voor de Joodse gemeenschap, dat is niet helemaal meer zo.

12 Juni verjaardag Anne Frank, Willy vermeldde het, maar feliciteerde ook mijn nicht Hetty, die toevallig ook op die dag jarig was en aanwezig, wat een simcha feest. Enige jaren geleden, inmiddels alweer ruim tien jaar, werd ook de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalyse beschuldigd van antisemitisme, de hele boel op het Olympiaplein stond op zijn kop en eindigde uiteindelijk in een splitsing van de vereniging.
Joods zijn ligt gevoelig, ook in Joodse kring, en zelfs bij Joodse therapeuten, de schade van de Tweede Wereldoorlog vindt je terug bij eerste, tweede en derde generatie getroffenen, verwerken blijft moeilijk, zo niet onmogelijk.

Ook de Nederlandse vereniging van Psychoanalyse erkend zijn Joodse wortels niet, makom haze, in jezelf moet je wezen, makom haze, dan kun je genezen. Op gezag van Freud is er geen verband tussen psychoanalyse en Jodendom en daarmee uiteindelijke genezing niet mogelijk. Is freud dan een antisemiet? Ik dacht van niet.
Maar wel met als gevolg ook eens in de zoveel tijd antisemitische rellen. Het ligt dus uitermate gevoelig en emotioneel zowel binnen, als buiten Joodse kring, des te pijnlijker is het als een goedwillende buitenstaander en een prosemiet beschuldigt wordt van antisemitisme.

Jacob Velleman, rasechte psychiater Amsterdam

Jeruzalem 13 juni 2011

Naschrift MokumsNL
Het docentenplatform wo2 valt onder de verantwoordelijkheid van het CIDI. Na de commotie die ontstaan is omdat ik bezwaar maakte tegen het uit zijn context halen door het platform van twee zinnen en dat zij dat via hun Twitter account en website wereldkundig maakten zocht men contact met mij.
De discussie was niet voor het Internet bestemd, zo stelt het CIDI. Daar ben ik het mee eens maar dan kun je de melding dat ik antisemitische uitlatingen doe niet laten staan. Dat doet men toch, sterker nog, men blijft bij hun eerdere standpunt. Dan heeft praten geen zin.

Zowel het platform als het CIDI neem ik nu minder serieus. Maar er zijn ook Joden die dat doen, die schrijven mij: 'het CIDI is Roomser dan de paus'. Deze bijzondere formulering moet u in het licht zien dat ik gek op humor ben en van Katholieke huize, wat mijn Joodse vrienden ook weten.
Ik laat het er verder bij. Jammer dat de Joodse zaak van binnenuit wordt uitgehold. Iets meer verdraagzaamheid naar anderen levert wellicht ook begrip en respect naar jezelf toe op.

Reageren per mail?

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER
in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL