Column: wat jij wilt Mail Jopie Loos Tumblr 4 Mokums in Englsih Googl+ Mokums op Twitter Videos Amsterdam Mokums op Instagram Deurmat


Op deze pagina kan iedereen een ei leggen. Vrouwonvriendelijke, discriminerende of seksueel gekleurde boodschappen heb ik een boodschap aan, die lees ik, maar plaats ik dus niet. Voor de rest: leef je uit!

Tot een zeker moment was multi-cultureel 'hot'

Het opzoeken van extremen, is het een vlucht of is het afreageren? Toen Rob Oudkerk bijna bezweek onder de spanningen van zijn politieke en persoonlijke leventje bracht hij een bezoek aan een straatprostituee en kon gelijk zijn biezen pakken.
'Een kwestie van een stofje', zo verklaarde Oudkerk zijn uitstapje. En inderdaad, er zijn wetenschappers die zijn uitleg onderschrijven, als je geconfronteerd wordt met extremen die eigenlijk buiten je capaciteiten liggen ga je gekke dingen doen.
En met capaciteiten wordt dan niet alleen het persoonlijk IQ bedoeld maar ook factoren als 'binnen de grenzen van beweeglijkheid', 'binnen de persoonlijke acceptatie' en 'binnen de factor tijd'.

Zo stak in 1983 iemand een jongen dood omdat hij een andere huidskleur had. Jarenlang opgesloten zitten en daarna geconfronteerd worden met 'die vreselijke daad van destijds' drijft iemand er blijkbaar toe dertig jaar na dato maar een einde aan zijn eigen leven te maken. Over extremen gesproken.

Wat drijft politici als Roemer en Wilders? Is het een niet-aflatende haat tegen de Islam bij de een of het verachten van alles wat riekt naar kapitalisme bij de ander? Waarom zoekt een politicus naar extremen, uitersten? Een paar stellingen maakt hij zich eigen en worden verheven tot speerpunt, de 'oneliner' is geboren.
Het moet u en mij aanspreken en aansporen om toch vooral uiterst links of extreem rechts te gaan stemmen. Oftewel, de stellingen zijn betrokken en we mogen kiezen uit 'links' of 'rechts'. Een ‘mogen’ dat steeds meer op 'moeten' begint te lijken.

Nu dat er zich in en rond het midden van de politiek een permanent machtsvacuüm (VVD, CDA en PvdA maken al decennia lang de dienst uit) heeft voltrokken schieten steeds meer potentiële kiezers naar de buitenkant, oftewel, we lijken te polariseren.
Tegelijkertijd nemen we de standpunten van die buitenkanten er maar voor lief bij. En we accepteren zelfs de voor ons zeer nadelige bijeffecten op de koop toe. Forse bezuinigingen op de bijstand accepteren we zonder gemor ‘als de PvdA maar niet regeert’.
En de hypotheekrente en het grootkapitaal is bij de SP echt niet veilig maar toch zijn er bovenmodaal verdieners die graag een zeer sociaal Nederland zien en stemmen op Roemer.

Links en rechts bestaan echter niet meer. De man met de pet wil een betaalbare woning en iedere dag een goede warme prak op tafel, als het even kan een leuk karretje voor de deur en in ieder geval één weekje op vakantie.
De grootverdiener wil niets anders, ok, de auto en het huis zijn wat groter, de vakantie wat langer en hij eet liever een biefstuk dan een gehaktbal en een dag geen vlees is ondenkbaar. Maar in feite willen we allemaal hetzelfde, een onbezorgd bestaan.

Maar er liggen bedreigingen op de loer die de maatschappij ontwrichten. Als de arbeider ontevreden is gaat de directeur dat op een gegeven moment ook merken. Een tweedeling in de maatschappij is voor niemand goed, je kunt geen hek om je huis of buurt zetten om alles wat je minder bevalt buiten de deur te houden.

Dertig jaar geleden was het ‘hip’ om weer eens wat anders dan de standaardprak te eten, we gingen naar exotische landen en iedereen moest het weten. Auto’s gingen we ‘en masse’ uit het verre oosten halen.
Werkloosheid heeft in Nederland altijd bestaan, maar toch haalden we gastarbeiders uit hun arme bestaan om hier het vuile werk te doen. Werk waar we als Nederlander nog altijd geen trek in hebben. Maar met die schijnbare ‘luxe’ kregen we er ook een keerzijde bij, andere culturen eisten hun bestaansrecht op, hun plek in de maatschappij en respect voor hun normen en waarden.

Maar wat als die grondrechten van ieder individu botsen met diepgewortelde gewoontes? Regulering door regeringen is altijd uitgebleven, eigenlijk kon de politiek niet goed reageren op de veranderende maatschappij.
Het denken in ‘hokjes’ stond als het ware een goed beleid in de weg. En dat heet democratie. Wat het volk denkt en wil moet zich vertalen in beleid, de Raad van State moet een afspiegeling zijn van de maatschappij. De regering idem dito. Dat de programma’s van de partijen die een regering moeten vormen niet bij elkaar passen doet weinig ter zake, Nederland is het land dat de poldercultuur heeft uitgevonden dus sluiten we compromissen.

Maar krijgen we zo eigenlijk geen van allen niet wat we beoogden? Onze volksvertegenwoordigers doen slechts gedeeltelijk wat ze beloven en dus niet altijd wat wij willen. En wij zijn toch het volk?
Rond het midden van de politiek is het dus al lastig samenwerken en nu kiezen we voor nog grotere extremen, de SP en de PVV. En waarom? Omdat we uit de EU moeten? Omdat de Moslims er maar uit moeten? Omdat de AOW leeftijd niet omhoog mag? Omdat de banken aangepakt moeten worden? Omdat de hypotheekrente niet mag worden afgeschaft?

Nog persoonlijkere belangen dan ooit spelen een steeds grotere rol bij de keuzes die we maken. De maatschappij polariseert terwijl we inmiddels toch moeten weten dat dat echt niet helpt. Is er geen andere oplossing?

Samenwerking voordat we tot stemming overgaan. Een samensmelting van politieke partijen zal er wel niet in zitten maar een kiesdrempel zou wel voorkomen dat een partij als de SGP bepalend kan zijn voor wat er in de Eerste Kamer gebeurt. Met alle respect, maar het is toch te zot voor worden, dat slechts één zetel voor zestien miljoen mensen een verschil kan maken. Zijn we niet doorgeschoten in acceptatie ten gunste van onze eigen belangetjes?

Een zakenkabinet zoals in Griekenland en Italië is de oplossing niet, daar zitten voorbijgangers in, die stellen orde op zaken maar kijken niet verder dan een paar jaar vooruit. Dat vertaalt zich in kortzichtig beleid dat offers vraagt van de burgers ten behoeve van een groter belang. Maar de man in de straat ziet dat hogere doel niet altijd. Is ook lastig als je je eigen koopkracht en dus leefomstandigheden ziet afbrokkelen.

Wellicht is het tijd voor een grote middenpartij die vanuit de burgerij komt. Geen opgelegde ideologie maar grondbeginselen die uitgaan van persoonlijk geluk voor iedereen die deel wil uitmaken van onze maatschappij. En zich dus aan de normen en waarden wil houden die we samen opstellen.
Conformeer je je er niet aan dat doe je ook niet mee en hoef je niets te verwachten. Links en rechts bestaan al lang niet meer maar de gevestigde politieke orde wil ons nog steeds laten geloven dat dat wel zo is. Pas als burgers bereid zijn die kortzichtigheid opzij te zetten gaan we weer graag shoppen in oosterse winkels, bezoeken we vreemde culturen en proberen we de Somalische keuken uit.
Kortom, dan vindt acceptatie plaats zonder morren.

PRAAT ME DUS NIETS AAN!

Reageren per mail?

BLAADJES OVERZICHT + DISCLAIMER
in 't Huisie Bijzonder Wat te zien/ doen? Muziek Geschiedenis Evenementen Crimininaliteit Rondom de stad
JOPIE LOOS 9 straatjes ArenA Accordeon Aardappeloproer Canal Parade Baantjer Amstel
INGEZONDEN 10e straatje Bioscopen André Hazes Aletta Jacobs Grachtenrace Bargoens Bakkum
LINKS Ajax Brouwerijen Artiesten Anne Frank Hartjesdagen Bomaanslag Bloemenveiling
NIEUWSBRIEF Amsterdammertjes Buurten Beste zanger Bredero Jordaanfestival Bram Moszkowicz Fietsen
WEBRING Begijnhof Condomerie Danny de Munk Bijlmermeer Koninginnedag Kees Houtman Kaasmarkt
Bruggen Entertainment Draaiorgels Diamanten Koopzondag Dino Soerel Markermeer
Mokums Carré Gevels Dries Roelvink Domela Nieuwenhuis Marathon Driehoek Muiderslot
AT5 Centraal Station Gevelstenen Drukwerk Henri Polak Sail Gerard Spong Pampus
Bekenden Coffeeshops Gokje wagen Henk Poort Hippies Sinterklaas Haring Arie Stadsstranden
Burgemeester Daklozenkrant Hofjes Henk van Mokum Hongerwinter Trouwlocaties Holleeder Volendam
Dialect De barbier Kerken Hoesjes Jan Schaefer Uitmarkt Jakkie Stroek Zaanse Schans
Het Parool Duivelseiland Kinderboerderijen Johnny Jordaan Jodenjacht Oscar Hammerstein Zandvoort
Humor Etymologie Krul (pisbak) Koos Alberts Kasteel van Aemstel Café's Pistolen Paultje
Nachtburgemeester Gay Amsterdam Markten Leen Jongewaard Koopmansboek 2 Zwaantjes Politie Vervoer
Lommerd Grachten Massages Leo Fuld Lieverdje In 't Aepjen RaRa Auto
NZ-Lijn Heineken Musea Paar apart Michiel de Ruyter Baantjer café Red Light Fiets
Producten Hells Angels Paleis Parels Minirok De 3 Fleschjes Rinus Vet Fietstaxi
Stadsdelen Herman Brood Parken Ramses Shaffy Multatuli De Druif Stanley Hillis Jachthaven
Stopera Jacob Hooy Pleinen René Riva Niod De Dokter Steve Brown Lopend
Straatnamen Johan Cruijff Poorten Robert Long Nostalgie 't Hooischip Willem Endstra OV
Tante Betje Kerkorgels Poptempels Rooie Sien OS 1928 De Jordaan Yab Yum Schiphol
Theo van Gogh Kraken PTA Smartlappen Over Amsterdam 't Mandje Zwarte Joop Taxi
Typisch Mokum Majoor Bosshardt REM eiland Straatmuziek Paleis voor Volksvlijt De Ooievaar Witkar
Mata Hari Rondvaart Tante Leen Palingoproer Papeneiland
Mijn plekkies Max Tailleur Schaatsen Tante Na Rembrandt Rooie Nelis De grote vier (of 5) Eten uit Mokum
Beethovenstraat Oorlam Sluizen Ton van Duinhoven Stadsbranden Wijnand Fockink Mulisch (H.) Broodje bal
Boekenwinkels Plat praten Stadswandeling Truce Speyck Stadswapen De Wildeman Reve (G.) Broodje Boljeri
Bosplan Simon Carmiggelt Straatkunst Willeke Alberti Trams Wolkers (J.) Broodje halfom
DeLaMar Truus Trompert Tatoeages Willy Alberti Video's Diversen Hermans (W.F.) Broodje kroket
Elandsgracht Vondelpark Theaters Wim Sonneveld VOC Auto ellende Hella Haasse Broodje mokum
Gemeente archief Walletjes Trouwlocaties WIC Emigreren Cement
Haarlemmerstraat Werelderfgoed Tulpen Da's apart Joodse spelling Duivekater
Helmersbuurt Westertoren Vissen Carice van Houten Uit eten Jordaan museum Haringkie happen
Jordaan Wonen Wandelen Dubbelspion? Johannes van Dam Magisch-realisme Hete bliksem
Koffiehuizen Zeurkousen Zwemmen Gogomobiel Nieuw Amsterdam Joodse kippensoep
Nieuwmarkt Nieuw liefdesliedje Over hout Leverworst
Plantage Nozems Sterk merk werkt Mokumse luilakbol
Rapenburg Paleis Weemoed Verdwenen straen Ossenworst
Staalbuurt Wapen van A. Voor de lijn Stoofvlees
The Movies Wilhelm Hibbeln Voorkom katers Surinaams eten
Waterlooplein Wentelteefjes
Zuiderkerk Zeebonk
Ook 'n website? Ziekenhuizen Unieke winkeltjes Zoekertjes Canon van Amsterdam Evenementen Begraafplaatsen Draaiboek gemeente

WEBRING

copyright 2009/ 2010/ 2011/ 2012/ 2013/ 2014/ 2015/ 2016/ 2017/ 2018 MokumsNL